Federoptics Bellpuig Òptiques Bellpuig Lleida
Federoptics Bellpuig Òptiques Bellpuig Lleida
Federoptics Bellpuig Òptiques Bellpuig Lleida
Federoptics Bellpuig Òptiques Bellpuig Lleida
Federoptics Bellpuig Òptiques Bellpuig Lleida
Federoptics Bellpuig Òptiques Bellpuig Lleida

Eclipsi Solar 20 de març de 2015

16/03/2015

El proper dia 20 de març podrem donar la benviguda a la primavera amb l'observació d'un eclipsi parcial de Sol.

L'eclipsi total solament es podrà veure des de les Illes Feroe i a l'arxipèlag de Svalbard. Allà l'ocultació total del Sol durarà 2 minuts i 47 segons. Es podrà veure gairebé total a Islàndia, als països Escandinaus i a Escòcia. A la resta d'Europa es podrà veure en diversos graus de parcialitat depenent de la latitud.


Cap a les 9 del matí podrem veure com la lluna es situa davant del Sol fins que el cobreixi parcialment. A les 10:15 podrem observar la màxima ocultació del Sol, que serà del 65%. A partir d'aquest moment el Sol tornarà a "crèixer" fins a les 11:20 hora en la qual s'acabarà l'eclipsi.


Per poder observar amb seguretat l'eclipsi cal tenir present els següents consells:

Mai no s'ha de mirar directament al Sol.
Ni que portis ulleres de Sol, ni a través de vidres fumats, ni amb negatius fotogràfics, ni amb radiografies i molt menys amb prismàtics o telescopi.

El fet de mirar directament el Sol pot causar danys a la retina, fins arribar a provocar ceguesa. Al primer moment no es nota cap dolor, però si es mira el Sol de forma continuada la retina es pot estar cremant i els símptomes poden sortir hores després.

Les millors formes d'observar l'eclipsi són utilitzant ulleres especials per l'observació d'eclipsis, o amb l'ús de telescopis solars.Si no disposes d'aquestes ulleres, pots observar l'eclipsi de forma indirecta, utilitzant sistemes de projecció que pots fabricar-te facilment. Agafant una cartolina i fent-hi un forat amb una agulla podràs projectar l'ombra del Sol sobre una paret blanca o sobre una altra superficie blanca com una altra cartolina. D'aquesta forma veuràs com el Sol primer es projecta rodó i a mesura que avança l'eclipsi la projecció de l'ombra agafarà la forma del Sol.

Si vols observar l'eclipsi de Sol amb seguretat, pots acompanyar-nos a tot l'equip de Federòptics Roure que observarem l'eclipsi solar des de davant de l'òptica amb un telescopi solar, un de projecció indirecta i disposarem d'ulleres especial per poder observar-ho en directe.

I recorda protegir-te i observar l'eclipsi amb seguretat!